Talent in de Zorg “Ik heb de mooiste baan van het ziekenhuis”
11 jul. 2025 11:50
Bij het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) werken talenten die een verschil maken in de wereld van kanker. Wat drijft hen, hoe beleven zij hun werk en waarom is dit voor hen "het mooiste wat je met je talent kunt doen?” Deze keer: Wendy Vendel, WAN-hoofd in het AVL.

Vertel, wat doet een WAN-hoofd (weekend, avond, nacht-hoofd) precies?
“Wat doen we niet, kun je beter vragen,” zegt Wendy lachend. Als WAN-hoofd is ze ’s avonds, ’s nachts en in het weekend verantwoordelijk voor de coördinatie binnen het ziekenhuis: van patiëntenzorg tot personeel, calamiteiten, vragen van buitenaf en zelfs praktische zaken als technische- of schoonmaakproblemen. “Alles komt in eerste instantie op ons bordje, omdat we bij het AVL geen spoedeisende hulp hebben doen we ook de triage. Je bent dan wel ‘alleen’ als WAN-hoofd, maar ik voel me nooit alleen. Je bent continu in contact met andere afdelingen, beveiliging, gebouwbeheer en meer. Je bent echt onderdeel van het grotere geheel. Dat maakt het juist zo leuk. Ik zeg altijd: ik heb de leukste baan van het ziekenhuis. Je bent deels leidinggevende, maar zonder de zware kant zoals functioneringsgesprekken of budgetten. En ik ben nog steeds verpleegkundige, dus ik sta ook gewoon aan het bed. Ik heb een beetje van alle werelden.”
Hoe verschilt de nacht van de dag?
“In de nacht is het rustiger. Dat geeft ruimte om echt met het personeel in gesprek te gaan. Over hoe het met hen gaat, waarom ze bij het AVL werken, hun dromen. Ook patiënten die bellen zijn ’s nachts vaak angstiger of eenzamer, en dan heb je nét iets meer tijd voor ze.”
Welke talenten moet je hebben voor deze functie?
“Je moet stressbestendig zijn, overzicht kunnen bewaren, rustig blijven en besluitvaardig zijn. Een brede ervaring is belangrijk, bij voorkeur in de oncologie, al was dat voor mij nieuw. Maar plannen, coördineren – dat had ik al onder de knie. Deze functie draait volledig op onregelmatige tijden – avonden, nachten en weekenden. Flexibiliteit is dus een must. Je moet ook goed in teamverband kunnen werken én zelfstandig kunnen handelen.”
Waarom heb je voor het AVL gekozen?
“Ik werkte voorheen in een ziekenhuis dat fuseerde. Daar verdween het warme, familiaire gevoel. Dat vond ik hier terug. Het AVL is klein, warm en betrokken. En je draagt bij aan iets groters, iets dat wereldwijd impact heeft. Ook is er een ruim budget voor scholing. Er zijn veel interne symposia en leermomenten, maar ook extern is er van alles mogelijk – mét ondersteuning van het ziekenhuis.”
Wil jij met jouw talent ook het verschil maken in de wereld van kanker? Bekijk dan de vacatures hieronder.